به همت انجمن علمی مهندسی مواد دانشگاه میبد؛

ویژه برنامه گرامیداشت نهمین سالروز تأسیس گروه مهندسی مواد دانشگاه میبد برگزار شد

06 Jan 2025

کد خبر: 296873

تعداد بازدید : 504

ویژه برنامه گرامیداشت نهمین سالروز تأسیس گروه مهندسی مواد دانشگاه میبد برگزار شد

به گزارش روابط‌ عمومی دانشگاه میبد، با برپایی ویژه‌برنامه‌ای در سالن آمفی تئاتر استاد پویای دانشگاه میبد، نهمین سال تأسیس گروه مهندسی مواد دانشگاه میبد گرامی داشته شد. در این مراسم که به همت انجمن علمی مهندسی مواد دانشگاه میبد و با حمایت شرکت کاشی و سرامیک دُرسـاسرام میبد برگزار شد، از دانشجویان برتر دوره‌های کارشناسی مهندسی مواد و متالورژی و کارشناسی‌ارشد مهندسی مواد گرایش‌های ریخته‌گری و الکتروسرامیک قدردانی به عمل آمد.  
در ابتدای این مراسم که اکثر دانشجویان کارشناسی و کارشناسی‌ارشد مهندسی مواد حضور داشتند، دکتر مهدی فیض‌پور، مشاور انجمن علمی مهندسی مواد، آماری از پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی مهندسی مواد از سال 1395 تا 1403 ارائه داد و یادآوری نمود که براساس برنامۀ درسی کارگروه تخصصی مهندسی مواد و متالورژی مصوب شورای عالی برنامه‌ریزی آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مصوب سال 1393، هر دو گرایش مهندسی مواد و مهندسی متالورژی در طول این سال‌ها در دانشگاه میبد برقرار بوده و هست.
وی تأکید کرد که در حال حاضر در کل استان یزد، تنها 101 ظرفیت دولتی برای جذب دانشجوی کارشناسی در این رشته وجود دارد که سهم دانشگاه میبد 41 دانشجو و دانشگاه یزد 60 دانشجو می‌باشد. همچنین، بر اساس اطلاعات دفترچۀ انتخاب رشتۀ «کارشناسی مهندسی و علم مواد» و کارشناسی ارشد مهندسی مواد در سال جاری (1403)، تعداد ظرفیت دورۀ کارشناسی در دانشگاه‌های دولتی در سرتاسر ایران 2393 و ظرفیت دورۀ کارشناسی‌ارشد در تمام گرایش‌های یازده‌گانه مهندسی مواد در ایران، 1646 دانشجو می‌باشد.
دکتر مهدی فیض‌پور یادآور شد، آمارها نشان می‌دهد، از سال 1399 که اولین دانشجویان دورۀ کارشناسی مهندسی مواد و متالورژی در دانشگاه میبد فارغ‌التحصیل شده‌اند تاکنون، درصد جذب دانشجویان کارشناسی‌ارشد گروه مهندسی مواد در هر دو گرایش ریخته‌گری و الکتروسرامیک که دورۀ کارشناسی خود را نیز در دانشگاه میبد گذرانده‌اند، %65 است. %60 این دانشجویان بومی استان یزد هستند.
 وی دلیل علاقه‌مندی دانشجویان به ادامۀ تحصیل به صورت پیوسته در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه میبد را اینگونه برشمرد:
شرایط بازار کار مناسب در این منطقه، برگزاری کلاس‌های کارشناسی‌ارشد در آخر هفته‌ها و بعد از ظهرها، تمایل دانشجویان به ماندگاری در استان یزد و ادامۀ تحصیل در همین استان، راضی بودن دانشجو از کیفیت آموزشی که در دوران کارشناسی در دانشگاه میبد دریافت کرده‌اند، اجازۀ اشتغال به دانشجویان و درک شرایط آنها، وجود تعاملات بین‌المللی گسترده در گروه مهندسی مواد، و اینکه دو گرایش فعال کنونی کارشناسی‌ارشد ریخته‌گری و الکتروسرامیک جذابیت‌های فراوانی برای جذب دانشجویان علاقه‌مند به ادامۀ تحصیل در دانشگاه میبد ایجاد کرده است.
دکتر فیض‌پور در ادامه، راهکارهایی برای تقویت «دورۀ کارشناسی‌ارشد پیوستۀ مهندسی مواد» در دانشگاه میبد ارائه نمود؛ از جمله معرفی رشتۀ کارشناسی مهندسی و علم مواد در سطح شهرستان میبد و اردکان و حتی کل استان یزد با تأکید بر پتانسیل زیاد بازار کار این رشته در این استان، دیدار از مدارس و صحبت حضوری با دانش‌آموزان و دعوت از مشاوران تحصیلی و کنکور، توجـۀ ویژۀ گروه مهندسی مواد و دانشکدۀ فنی و مهندسی به تربیت دانشجویان مهندسی مواد در مقطع کارشناسی و ارتقاء سطح علمی آنها، و توجـۀ ویژه به برگزاری بازدیدها، ارائـۀ کارگاه‌های آموزشی و هر نوع فعالیتی که دانشجویان را به این رشته علاقه‌مند نگه می‌دارد. وی همچنین، خواستار نگاه ویژۀ صنعت استان یزد و به ویژه صنایع شهرستان‌ میبد به تربیت دانشجویان رشتـۀ مهندسی مواد در دانشگاه میبد شد و با یادآوری اینکه نیروهای متخصص صنعت عملاً از همین صندلی‌های دانشگاه فارغ‌التحصیل شده‌اند و صنعت نباید هیچ‌گاه خاستگاه اصلی خود را فراموش کند، تأکید کرد که سرمایۀ اصلی هر شرکت و مجموعۀ علمی، متخصصین آن و نه لزوماً دستگاه‌های پیشرفتۀ آن است و در کنار توسعۀ شرکت‌های دانش‌بنیان، باید به دنبال «یافتن افراد با تفکر دانش‌بنیان» نیز باشیم.

در ادامه، دکتر مصطفی علیزاده، مدیر گروه مهندسی مواد دانشگاه میبد ضمن قدردانی از حمایت‌های شرکت کاشی و سرامیک دُرسـاسرام میبد در برگزاری هر چه بهتر این جشن و اینکه هدایای ویژه‌ای از طرف این شرکت برای دانشجویان برتر در نظر گرفته شده است، حضور مدیرعامل و مدیران اجرایی شرکت درساسرام در دانشگاه میبد را گام عملی مهمی در تقویت ارتباط صنعت میبد با دانشگاه میبد عنوان نمود. وی خاطر نشان کرد که از بین مجموعۀ مدیران اجرایی شرکت‌های فعال در استان یزد، مگر چند مدیرعامل آکادمیک و فرهیخته در زمینۀ دکترای هوش مصنوعی وجود دارد که ضرورت تعامل با دانشگاه را درک و دیدگاه بسیار مثبتی روی مقولـۀ تحقیق و توسعه داشته باشد و بدون تکلّف، تا بدین حد پای کار همکاری با دانشگاه ایستاده باشد و هزینه نماید؟!
وی در ادامه با یادآوری اینکه عموم فارغ‌التحصیلان دانشگاه میبـد که مقطع کارشناسی‌ارشد خود را در دانشگاه‎‌های معتبر خارج از استان یزد ادامه می‌دهند، بارها به بنده اعلام کرده‌اند که کیفیت آموزشی که آنها در مقطع کارشناسی در دانشگاه میبد دریافت کرده‎‌اند، بسیار بالا بوده، به نحوی که برای ادامۀ تحصیل در کارشناسی‌ارشد دانشگاه‌های معتبر کشور، در مقایسه با همکلاسی‌های خود با کوچکترین مشکلی مواجه نشده‌اند. وی ضمن تشویق دانشجویان کارشناسی به در نظر گرفتن ادامـۀ تحصیل در دانشگاه میبـد در مقطع کارشناسی‌ارشد، وجود کارخانجات متعدّد کاشی و سرامیک و فولادسازی و صنایع وابسته را از مزیت‌های تحصیل در شهر میبد و استان یزد برشمرد.  
در پایان، دکتر علیزاده ضمن گرامیداشت نهمین سال تأسیس گروه مهندسی مواد در دانشگاه میبد و معرفی مختصری از رشته‌های فعال در هر دو مقطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد و اساتید عضو گروه و اساتید مدعو، از دانشجویان خواست تا به‌ویژه در حوزه‌های پژوهشی مطالبه‌گر باشند و اشتیاق ویژه‌ای برای ورود به فعالیت‌های پژوهشی اساتید و تشکیل هسته‌‌های پژوهشی داشته باشند. وی همچنین اعلام کرد براساس برنامۀ درسی جدید مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، از امسال، رشتـۀ کارشناسی «مهندسی و علم مواد» در دانشگاه میبد تنها در یک گرایش ارائـه خواهد شد و تلاش می‌شود تا در عین تأکید بر درس‌های پایه و اصلی در رشتـۀ مهندسی مواد، براساس تجربه‌ای که در این سال‌ها از برگزاری دو گرایش مهندسی مواد-سرامیک و مهندسی متالورژی-ریخته‌گری به دست آمده است، بنیـۀ علمی و آزمایشگاهی دانشجویان در هر دو حوزۀ مهندسی سرامیک و مهندسی ریخته‌گری نیز به نحو شایسته‌ای تقویت گردد.
«آینـدۀ صنعت با هوش مصنوعی» عنوان سخنرانی بود که سخنران پایانی این مراسم، مهندس سعید امامی‌فر، مدیرعامل شرکت کاشی و سرامیک دُرساسرام میبد ارائـه نمود. وی تأکید کرد که ما در دُرساسرام عزم خود را جزم کرده‌ایم تا تمام کارها را از مسیرهای علمی به پیش ببریم و در همین راستا، استفاده حداکثری از هوش مصنوعی را در اولویت برنامه‌های شرکت قرار داده‌ایم؛ به نحوی که ما هم‌اکنون در حال توسعۀ این قابلیت هستیم که با تجزیه و تحلیل کیفیت خروجی کاشی‌ها، فرمولاسیون و پارامترهای فرآیند ساخت را به کمک هوش مصنوعی، اصلاح کنیم و بهبود بخشیم. یا مثلاً با استفاده از تکنیک «بینایی ماشین»، با اضافه‌کردن اتوماتیک اطلاعات ورودی و با قرار دادن سنسورها و دوربین‌هایی در خط لعاب، کیفیت محصولات را ارزیابی و منشأ عیوب آنها را ردیابی نماییم. در این روش، دسته‌بندی عیوب نیز به‌راحتی امکان‌پذیر است.
استفاده از هوش مصنوعی در کنترل ورود مواد اولیه به کارخانه و پیش‌بینی کیفیت محصول نهایی در اثر استفاده از آنها، تعیین بهره‌وری هر یک از نیروهای خط تولید و اعطای پاداش به نیروهای فعال‌تر، خلق طرح‌های نوآورانه براساس بازخوردی که از نظرات مشتریان به دست می‌آید، پیش‌بینی تقاضای آیندۀ بازار براساس آنالیز اطلاعات فروش محصولات در مناطق مختلف ایران، و به طور کلی، چهار حوزۀ بهینه‌سازی تولید، کنترل کیفیت، طراحی هوشمند و پیش‌بینی تقاضا، همگی از مواردی است که هم‌اکنون شرکت کاشی و سرامیک درساسرام میبد در حال پیاده‌سازی و اجرای آنها توسط هوش مصنوعی است. همچنین، مدیرعامل درساسرام از همۀ اعضای هیئت علمی و دانشجویان علاقه‌مند برای هر گونه همکاری با مجموعۀ درساسرام، دعوت به عمل آورد.  
در پایان مراسم، از لوح سفالین یادبود نهمین سال تأسیس گروه مهندسی مواد مزیّن به نماد‌های سنتی شهر میبد رونمایی شد و از طرف انجمن علمی مهندسی مواد به تمام اساتید عضو هیئت علمی و اساتید مدعوی که در این مدت 9 ساله با گروه مهندسی مواد دانشگاه میبد همکاری داشته‌اند، اهـداء گردید. همچنین، از دانشجویان برتر هر ورودی در هر دو مقطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد و سیزده دانشجوی مقطع کارشناسی‌ارشد دانشگاه میبد که دورۀ کارشناسی خود را نیز در دانشگاه میبـد گذرانده بودند (دانشجویان کارشناسی‌ارشد پیوسته)، با اهدای جوایزی قدردانی به‌عمل آمد.